Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Габриел: Срещата ЕС - Турция е особено важна за стратегическия диалог с южната ни съседка

| обновено на 24.03.18 в 18:21
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Българският еврокомисар Мария Габриел заяви, че предстоящата в понеделник във Варна среща "ЕС-Турция" е от особена важност за стратегическия диалог с Турция:

"Защото предизвикателствата, пред които сме изправени са общи. Не говорим само за миграция, говорим включително и за теми, свързани с дигиталния проект като например такива раздели, които не познават граници".

На 15-и май ще стане ясно кои общини са кандидатствали по проект за безжичен интернет на обществени места. Избраните общини ще бъдат подпомогнати с ваучери на стойност 15 хиляди евро.

Дотогава всяка община има право да се регистрира на сайта на Европейската комисия за инициативата "Интернет за всички", където са активирани всичките 24 официални езици. До момента са се регистрирали над 7 хиляди общини в Европа, сред тях има и български общини, обясни комисарят по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел:

"На сайта на ЕК, специално създаден за тази цел, обръщаме внимание на целта. Бихме искали всяка една от общините да има достъп, всеки един европейски гражданин, така че Европа чрез този проект да засили своята свързаност. 15 май е следващата дата. На тази ще бъдат селекционирани първите 1000. Всяка една община има право да кандидатства докато бъде селекционирана. Това означава, че ако общината не е селекционирана в рамките на тази първа покана от 1000 ваучера по 15 хил. евро, тя може да кандидатства в някоя от следващите 4 покани". 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна