Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП настоява Борисов да заяви във Варна, че изказването на Ердоган за Кърджали е неприемливо

Депутати от БСП прогнозират предсрочни избори в страната заради редица скандали, включително и сделката за продажбата на ЧЕЗ. Националният съвет на БСП проведе закрито заседание, на което лидерът Корнелия Нинова обяви, че предстои партията да представи визия за България на голямо национално съвещание. В края на април предстои посещение на делегация на ПЕС в София, с която ще бъдат обсъдени левите политики. За 16-ти май, също в столицата, е насрочена и среща на премиерите, комисарите и председателите на леви партии от Европа. Преди заседанието на Националния съвет на БСП партийни членове прогнозираха предсрочни избори в страната. Красимир Янков:

"Мисля, че в рамките на тази година, на Борисов ще му се наложи да предизвика избори. Предсрочни избори зависят от волята на Бойко Борисов, а той трябва да се съобрази с натискът, който ще има от хората".

Заместник-председателят на парламентарната група на БСП Антон Кутев още не вярва, че премиерът не е знаел за сделката за ЧЕЗ:

"Няма как да не е знаел за тази сделка и ако не е знаел, трябва да си подаде веднага оставката".

В декларация, приета на заседанието на Националния съвет на БСП, се настоява премиерът Бойко Борисов да заяви на срещата на върха във Варна, че изказването на турския президент Реджеп Ердоган за Кърджали е неприемливо. "Изказването на турския президент Ердоган за душевните граници до Кърджали е провокация към националния суверенитет и териториалната цялост на България”, се казва в декларацията. БСП настоява - пред турската страна да бъде поставен и въпросът за обезщетението на тракийските българи.

Националният съвет одобри финансиране за пускането на партийна телевизия, съобщи пресцентърът на партията. Ще се увеличи и финансирането към местните структури.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна