Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турски журналист определя срещата във Варна като "критична"

Снимка: БНР


Като "критична" от гледна точка на отношенията между Турция и Европейския съюз определя срещата във Варна журналистът от турския вестник "Сабах" Хасан Ай.

"Знаем, че в последно време има доста неща, по които двете страни не се разбират и смятам, че тази среща е един шанс по някакъв начин да бъдат изгладени отношенията или поне да се направи стъпка в тази посока. Аз я виждам като една важна среща на върха от гледна точка на процеса на интеграция на Турция в Европейския съюз или стъпките, които турската страна трябва да направи, възможностите за облекчаване на визовия режим за турските граждани и някои други въпроси, които може да се обсъдят тук".

Според Кай Кюснер от германското радио А ЕР ДЕ, Брюксел има ясен и конкретен списък от оплаквания към Турция. Такива са лошото състояние на демокрацията, задържането на граждани на Европейския съюз в турски затвори, проблеми с турската военна намеса в Сирия и Африн, блокираните от страна на Турция проучвания по бреговете на Кипър.

"Смятам, че довечера ще има коментари от турската страна по всички тези въпроси, но не вярвам например Турция да спре офанзивата си в Африн заради това, че ние ще поискаме подобно нещо. Очаквам двамата гръцки граждани, които са в предварителен арест, да бъдат освободени. Най-конкретен резултат очаквам по темата за споразумението за бежанците, като се потвърди ангажимента на Европейския съюз да се плати обещаната сума", каза журналистът от радио А ЕР ДЕ.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени