Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Донка Стефанова: 20 на 100 хиляди души от населението е заболеваемостта от туберкулоза у нас

Доц. Донка Стефанова
Снимка: Георги Корнейков, БНР

20 на 100 хиляди души от населението е заболеваемостта от туберкулоза у нас, съобщи за "Хоризонт" доц. Донка Стефанова, началник на Клиниката по туберкулоза в Белодробната болница в столицата. Като цяло тенденциите са към намаляване на заболелите, но смъртността от туберкулоза се запазва, каза още доц. Стефанова:

"21-ви век ни посреща с намаляване на туберкулозата в целия свят, естествено тя намалява и в България, но за съжаление все още пристигат случаи в краен терминален стадий и не може да се помогне на всички, особено ако заболяването протича отдавна или има други съпътстващи заболявания на белите дробове или на други органи. Все още има и скрита болестност, в която не са открити на време случаите. Има и внезапно настъпила смърт от някакво друго заболяване, а не от туберкулоза, но защото е прието, че който е починал по време на лечение от туберкулоза, той се води като случай на починал от туберкулоза. Няма човек, който да е защитен от тази болест. Туберкулозата безвизово пътува по света и всички са застрашени".

Бургазлия почина преди две седмици от туберкулоза. От Регионалната здравна инспекция - Бургас уточниха, че мъжът е от възрастовата група 50-54 години.

Всяка година Белодробната болница в Бургас, както и всички оторизирани лечебни заведения в страната, провеждат четири пъти скринингови прегледи за туберкулоза по една седмица. Това заяви в интервю за предаването "Хоризонт до обед" д-р Евелина Трошанова от Бургас:

"Белодробната болница в Бургас е един от пионерите в тази насока, тъй като и преди задължителната стая от страна на министерството ние правихме такива масови профилактични прегледи. Като лечебно заведение за активно лечение на белодробно болни от туберкулоза ние сме единствените на територията на Бургаска област и при нас се завършва абсолютно целия цикъл на диагноза, лечение и продължително диспансерно наблюдение, което продължава в рамките на две години и половина. Туберкулозата е едно бавно заболяване. От клиничната проява на заболяването и неговата рентгенова диагностика, както и наличието на туберкулозни бактерии в експекторацията минават от 4 до 6 месеца първичен период преди манифестацията на заболяването, а също така и бавно си отива болестта".

Цялото интервю с доц. Донка Стефанова и с д-р Евелина Трошанова можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени