Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нанков: Подготвили сме проекти за пътна безопасност за над 3 млрд. лева

Николай Нанков
Снимка: БГНЕС

България е подготвила проекти за безопасност по пътищата на стойност над 3 млрд. лева. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков на международна конференция за пътната безопасност. Форумът е част от календара на Българското европредседателство.

В следващия програмен период се очаква одобрение на нов финансов инструмент за безопасността по европейските пътища, съобщи министър Николай Нанков.

„Било то под формата на фонд, било под формата на конкретна програма, свързана с мерки за пътна безопасност, Глобалната цел на Европейската комисия в десетгодишния период 2020-2030 година е жертвите по пътищата да намалеят с 50 процента“.

ТОЛ системата няма да е панацея, каза министър Нанков. Тя ще даде почти 3 пъти по-голям ресурс от съществуващия и немалка част от него ще бъде насочен за подобряване на пътната безопасност. България ще предложи мерки за еврофинансиране след края на сегашния програмен период.

„Два милиарда и 600 милиона са средствата по съществуващи пътища и около 730 милиона са по тези, които предвиждаме до 2030 година да бъдат изградени като автомагистрали, като скоростни такива“.

По най-важната след зимата мярка - запълване на дупките по републиканските пътища, министър Николай Нанков обеща:

„Със студен или с топъл асфалт, с какъвто запълваме в момента, не е много удачно, ако трябва да сме честни! Когато атмосферните условия позволят. Надявам се още тази седмица“.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!