Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ТЕЛК-Димитровград не издава експертизи на белодробно болни заради липса на специалист

Снимка: БГНЕС


ТЕЛК – Димитровград не издава медицински експертизи на белодробно болни заради липса на специалист. Няма специалист, защото димитровградската общинска болница не изплаща трудовите възнаграждения. Почти фалиралата болница има дългове към снабдители и персонал.

От Министерството на здравеопазването превеждат необходимите суми за специалистите в ТЕЛК, но ръководството на болницата не ги разпределя по предназначение.

В същото време 884 белодробно болни от цяла Хасковска област чакат да заработи комисията. От тези болни в листата на чакащите са 153-ма души, които са регистрирани още през 2014 г. Много от болните изобщо не могат да дочакат експертната медицинска експертиза, признават и от контролиращия орган РЗИ. Д-р Соня Димитрова от РЗИ-Хасково каза:

„За жалост, някои хора не могат да си дочакат и решението на ТЕЛК. Няма как да минат в друга област. Другите области също са натоварени. Освен това освидетелстването става по местоживеене“.

Заместник-управителят на димитровградската болница д-р Валентин Палашев каза, че може би през април ще намерят специалист. 

За трудностите, които срещат чакащите ТЕЛК, чуйте в звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени