Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От БСП настояват Борисов да информира депутатите за позицията на България по случая "Скрипал“

| обновено на 28.03.18 в 12:10
Снимка: БГНЕС


От БСП настояват премиерът Бойко Борисов да отиде в Народното събрание и да информира депутатите за позицията на България по случая с отравянето на бившия шпионин Сергей Скрипал във Великобритания.

Искането на левицата идва в резултат на решението на правителството да извика посланика ни в Москва Бойко Коцев за консултации.

„Към този момент не сме видели убедителни доказателства, да не кажа изобщо доказателства, че Русия е замесена в този случай пряко и неведнъж сме заявявали в последните дни, че ако такива доказателства бъдат предоставени, бихме могли да проявим известно разбиране към това, което се случва, но към момента не виждаме никакви основателни причини за развихрянето на тази дипломатическа война“, посочи депутатът от БСП и бивш външен министър Кристиан Вигенин.

По-рано депутатът от левицата Александър Симов изрази притеснение от липсата на ясна позиция на българската държава.

„Вече не мога да се доверя на позицията на българската държава, тъй като не знам какво точно правим. Аз лично смятам, че България не бива да влиза в хора на тези, които изтеглят дипломати на базата на никакви доказателства. Просто не се прави така, не се постъпва така. Ако утре се окаже, че това не е истина, тогава кой ще компенсира България за политическите щети, които е понесла", попита Александър Симов.

Според председателя на ПГ на Обединените патриоти Волен Сидеров позицията на България по случая трябва да бъде обсъдена на коалиционен съвет на управляващите.

„За да изразим едно пълноценно мнение, необходимо е да направим един коалиционен съвет - ГЕРБ и Патриоти, за да можем да направим пълноценен анализ и да вземем правилно решение. Вече виждаме едно истеризиране на този случай и натиск върху отделни държави в Европа да започнат дипломатическа война с Русия“.

Вицепремиерът Валери Симеонов отрече България да действа под натиск в международния дипломатически скандал след случая "Скрипал".

„Къде го видяхте този натиск? Мисля, че България има достойна позиция в момента, балансирана…“, коментира вицепремиерът Валери Симеонов.

Пред журналисти в Народното събрание евродепутатът Емил Радев каза, че България трябва да е солидарна с Великобритания, но трябва да запази и двустранните отношения с Русия, затова според него София трябва да изчака как ще се развие случаят.

„Нека да видим как ще се развие случаят, защото очакваме и нови доказателства по него. Очакваме също така да видим как върви разследването. Виждаме, че има още много неясноти, така че както и ЕС, така и България ще действа според новите факти и обстоятелства, които се открият“, каза Радев.

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Виолета Ашикова.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна