Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напрежение на руските капиталови пазари на фона на разрастващата се дипломатическа криза

Фондовата борса в Москва, както и руските дългови книжа и местната валута се намира под известен натиск от продажби на фона на набиращата скорост дипломатическа криза в резултат на атаката с нервнопаралитично отровно вещество на британска територия.

Геополитическото напрежение продължава да бъде на фокуса на внимание, след като редица западни държави, страни от ЕС и други обявиха, че ще експулсират повече от 100 руски дипломати в отговор на британските обвинения, че Русия стои зад неотдавнашната атака с нервнопаралитично отровно вещество на територията на Обединеното кралство. От своя страна властите в Москва заплашиха с ответни мерки.

Руската валута се понижава с 0,5% към едноседмично дъно от 57,60 рубли за един щатски долар и с 0,12% към 71,34 рубли за едно евро.

В същото време руският основен фондов индекс MOEX, който е деноминиран в рубли, се понижава с 0,6% към 2249 пункта, докато деноминираният в долари индекс RTS пада с 1,1% към 1230 пункта.

Негативно влияние на борсата в Москва оказва и днешното отслабване на петролните цени, като фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през май се понижава с 1,04% към 64,40 долара за барел, докато аналогичните фючърси на петрола сорт Брент - с 0,65% към 69,45 долара за барел.

Въпреки негативното представяне на петролните пазари, акциите на компанията "Лукойл" поскъпват с 0,3%, след като вторият по големина производител на петрол в Русия обяви, че ще повиши раздавания дивидент на притежателите на акции. Трябва да се има предвид, че през настоящата седмица пазарната капитализация на "Лукойл" успя да надмине тези на руските петролни гиганти "Роснефт" и "Газпром".

Мащабната дипломатическа криза се отразява негативно и на руските държавни облигации.

Лихвената премия, определяна от инвеститорите, за да продължават да задържат притежаваните от тях руски облигации, деноминирани в долари, спрямо аналогичните американски дългови книжа се разширява по време на търговията в сряда към най-високи нива от средата на декември 2017-а година.

Осредненият спред на доходността на руските доларови облигации спрямо американските държавни ценни книжа, влизащи в индекса JPMorgan EMBI Global Diversified, се увеличава с един базисен пункт към 186 пункта (лихвата на руските книжа е с 1,85% над тази по книжата на САЩ).

Днес вниманието на руския дългов пазар ще бъде насочено към редовния аукцион на OFZ облигации с падеж през 2024-а и през 2034-а година.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна