Eмисия новини
от 19.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Валери Симеонов: Правителството е готово с предложенията за законови промени за стопанисването на язовирите

Снимка: БГНЕС

Правителството е готово с предложенията за законови промени свързани със стопанисването на язовирите в страната. 

Вицепремиерът Валери Симеонов обяви, че се предвижда в Закона за водите язовирите съоръженията да бъдат категоризирани по два критерия- тяхната големина и тяхната безопасност. Вицепремиерът Валери Симеонов обясни, че се дава срок от три месеца, в който общините и частните собственици ще трябва да решат дали да прехвърлят язовирите на държавата. 
"До настоящия момент, поради липсата на ясна квалификация на ясно определение на понятието "язовир" , язовирите в България са били стопанисвани, практически, безплатно, от всички, които са имали това желание. Като се започне от развъждане на рибни някакви аквакултури, мине се през туристическа дейност, водни спортове и т.н На това също поставяме край със съответното определяне на собствеността и на самата водна площ, както и на земите под водната площ."

Предложенията за законови промени ще бъдат внесени за обсъждане в Народното събрание след Великденските празници, допълни вицепремиерът Валери Симеонов

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Най-четени