Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Посланикът ни в Русия Бойко Коцев e в София за консултации по случая "Скрипал"

| обновено на 29.03.18 в 09:09
Снимка: БГНЕС

Започват консултациите за българската позиция по скандала с отравянето във Великобритания на бившия руски агент Сергей Скрипал и дъщеря му, за което Лондон обвинява Москва. Посланикът ни в Москва Бойко Коцев предстои да разговаря с премиера Бойко Борисов по казуса. Дипломатът пристигна в София късно снощи по настояване на министър-председателя. 

Министърът на външните работи Екатерина Захариева определи вчера прибирането на Коцев като "нормална дипломатическа практика". България засега не е сред страните, които експулсират руски дипломати. 28 държави вече взеха такова решение, а още 4 европейски страни решиха, както София, да привикат посланиците си за консултации. 

Заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира вчера, че България трябва да бъде солидарна с евроатлантическите държави.

Междувременно Австрия обяви, че е готова да стане посредник за уреждане на разногласията между Лондон и Москва във връзка със случая "Скрипал". Виена е сред четирите държави от Евросъюза, които досега не са взели никакви дипломатически мерки срещу Русия.

Външният министър на страната Карин Кнайсъл обясни, че австрийската столица е седалище на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Затова, ако се ограничи дипломатическото присъствие на Русия, това ще направи невъзможен диалога между Изтока и Запада, каза Кнайсъл.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна