Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Северна и Южна Корея се договориха за среща на върха на 27 април

| обновено на 29.03.18 в 10:56
Лидерът на КНДР Ким Чен-ун (вляво) и президентът на Южна Корея Мун Дже-ин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Северна и Южна Корея ще проведат първата си среща на високо равнище след повече от десетилетие на 27 април в граничното селище Панминчжон.

Обявеният разговор на лидерите Ким Чен-ун и Мун Дже-ин се оценява като опит двете страни да подобрят връзките помежду си и за преодоляване на напрежението около ядрената програма на Пхенян.

За датата на срещата съобщиха представители на Сеул, които се срещнаха със своите колеги от Пхенян. Двете Кореи се договориха по-рано този месец да проведат тази предварителна среща в демилитаризираната зона в Панминчжон.

Днешната договореност идва след изненадващата визита на Ким в Пекин. Според информационните агенции срещата е имала за цел да се координират и укрепят позициите на двете страни преди планираните разговори на Ким с южнокорейския и американския президент през април и май.

Междувременно Япония е поискала двустранна среща на високо равнище със Северна Корея, съобщи авторитетният японски всекидневник "Асахи", цитиран от Ройтерс. Според информацията Северна Корея смята, че подобна среща е възможна в началото на юни.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна