Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Николай Петров: Канабисът има и летална доза

Снимка: БГНЕС

"Не случайно канабисът е забранен в някои държави, тъй като освен всички тези полезни действия за много болести, които нямат алтернатива, той има и летална доза, която е между 15-17 грама. Освен това се отразява индивидуално на всеки организъм". Това каза доц. Николай Петров от Нов български университет в интервю за предаването "Хоризонт до обед". В Деня на отворените врати на НБУ доц. Петров изнася лекция за психотропните вещества.

По думите му, канабисът има токсичен ефект, който трябва да се има предвид. Той изясни разликата между психотропните оръжия и психотропните вещества:

"Психотропните вещества не са бойни отровни вещества или промишлени такива. Но въпреки това има две вещества, които влизат в тази група на т.нар. "психотропни оръжия" и това е LSD и фенилетиламин. Те спадат към подгрупата на тези оръжия, като вещества, изваждащи от строя организма. Има и други подгрупи като дразнещи, сълзотворни и най-опасните летални съединения, които са към бойните отровни вещества. За разлика от тях, тези не засягат активния център на ензими".

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна