Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

73% от българите чукат на дърво срещу нещастие, 63% вярват в хора със свръхестествени способности

9
Снимка: ЕПА/БГНЕС
40% от българите вярват, че съществува тайно общество, което управлява света, а 29%, че има извънземни. Резултатите са от проучване на изследователски център „Тренд“ за вестник „24 часа“. В анкетата са обхванати 1004 души.

Според 14% от запитаните извънземни живеят сред хората, а 19% са на мнение, че хората са установявали контакт с извънземни.

Данните регистрират високи нива на вяра по отношение на въпроси, свързани със свръхестествени способности на хора. 75% от българите вярват в пророческите способности на Ванга. Прави впечатление, че хората в най-младата възрастова група (18-29 г.) в голям дял (63%) вярват в способностите на Ванга. 63% от българите вярват в съществуването на хора със свръхестествени способности и съответно малко над две трети - в съществуването на хора, които имат способности да предвиждат бъдещето. Малко над половината от българите смятат, че има хора, които могат да лекуват със свръхестествени способности. Разполовено е мнението на българите по отношение на вярата в магии.

В проучването бяха тествани и различни световни конспирации. 40% от българите вярват в съществуването на тайно общество, което управлява света. Малко под половината от хората с висше образование споделят това виждане. Бяха тествани нагласите и за друга конспирация - има ли изкуствено създаване на болести, с цел продажба на нови лекарства – 66% посочват, че вярват в това.

33% е делът на хората, които вярват в прераждането на човек, като при жените процентът е по-висок (40%) в сравнение с този при мъжете (25%).

36% посочват, че вярват в съществуването на рая и ада. Данните показват, че живеещите в малките населени места и селата са по-склонни да вярват в това, отколкото тези в София, като това вероятно това се дължи на по-високата степен на религиозност в малките населени места.

35% от българите декларират, че са посещавали гадател/ ясновидец/ ходжа. Впечатление прави, че в селата и малките населени места тази практика е по-разпространена, отколкото в столицата.

В проучването бяха тествани и нагласите към друга конспиративна теория - стъпвал ли е човек на Луната, или не е. 58% от българите посочват, че човек е стъпвал на Луната, докато 14% са на обратното мнение.

Малко над една трета от българите вярват, че петък, 13-и, носи нещастие. Подобно е и съотношението при суеверието, че черната котка носи нещастие, докато 60% не вярват в това. Малко над една трета от българите вярват и че счупеното огледало носи нещастие, като хората с по-ниско образование са по-склонни да вярват, за разлика от тези с по-висока образователна степен.

73% от българите посочват, че чукат на дърво срещу нещастие или беда, докато 24% не го правят. 12% посочват, че хвърлят сол за късмет, докато 84% не го правят. Тук, разбира се, за сметка на чукането на дърво, процентът е по-нисък и с оглед на невъзможността винаги да имаш сол под ръка. 35% от българите посочват, че носят червен конец против уроки и лош късмет, като данните показват също, че делът на жените (49%) е значително по-висок спрямо този на мъжете (21%), които го правят.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени