Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Посланикът ни в Русия ще бъде изслушан от Съвета по сигурността към МС

| обновено на 30.03.18 в 08:36
Снимка: Ани Петрова, БНР
Представители на специалните служби и двама съветници на президента Румен Радев ще участват в Съвета по сигурността към правителството, който ще изслуша посланика ни в Руската федерация Бойко Коцев. Във вторник премиерът Бойко Борисов обсъди по телефона с Коцев случая "Скрипал" и реакциите по него в Русия, Европейския съюз и международната общност. Тогава беше разпоредено Коцев да се прибере в София за консултации с правителството. Заседанията се ръководят от министър-председателя, а в тях участват членове на правителството, ръководители на специалните служби и представител на президента.

До момента България не е вземала решение да експулсира руски дипломати от страната заради случая с агента във Великобритания. Още миналия петък Борисов коментира от Брюксел, че има само голяма вероятност, но не и пълни доказателства, че Скрипал е отровен по нареждане на руските власти:

"Докато съществува високата степен на вероятност, а нямаме доказателства, не можем да преминем към този въпрос. Надали ще постигна съгласие с коалиционните партньори, а и вие знаете, че след посещението на руския патриарх в България настроенията у нас никак не са в тази посока".

След това изказване от преди седмица Борисов не е коментирал публично развоя на събитията. От страните - членки на Европейския съюз само Австрия, Гърция, Кипър и Словения не смятат да гонят руски дипломати и не са викали посланиците си от Москва за консултации.

В Лондон снощи стана ясно, че показания вече може да даде и дъщерята на бившия агент – 33-годишната Юлия. Информацията дойде след съобщението от Москва, че Русия ще изгони 60 американски дипломатически служители и ще закрие генералното консулство на САЩ в Санкт Петербург. Руският външен министър Сергей Лавров съобщи, че реципрочни действия ще бъдат предприети и спрямо останалите страни, които решиха да изгонят руски дипломати.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени