Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анкара критикува идеята на Франция да посредничи между Турция и кюрдски сили в Сирия

Снимка: БГНЕС

Остри реакции от официална Анкара предизвика френската идея за посредничество между Турция и кюрдските сили в Северна Сирия. Президентът Ердоган заяви, че изявлението е странно и изцяло погрешно и добави, че ако изявлението е вярно, Франция надскача височината си по въпроса.

"Турция няма нужда от посредник. Тя няма да седи на една маса с терористи", беше категоричен турският президент Реджеп Ердоган. Той обясни, че в телефонния си разговор с френския си колега Еманюел Макрон е чул "странни неща", на които се налага да отговори "на висока честота". По думите му Анкара подслонява 3,5 млн. сирийски бежанци, докато Франция е посрещнала седмина терористи в Елисейския дворец.

По-рано вицепремиерът и говорител на турското правителство Бекир Боздаг заяви, че идеята на Париж представлява подкрепа за терористичните организации, атакуващи Турция.  В Туитър той написа, че сътрудничещите на терористите стават цел на Анкара също както терористите и поясни, че се надява Париж да не предприеме такава нелогична стъпка.

По време на пресконференция външният министър Мевлют Чавушоглу заяви, че идеята на Франция е неприемлива. По думите му, Париж този път е отишъл твърде далеч и действията му показват двойни стандарти. Чавушоглу е изказал турското недоволство по време на телефонен разговор с френския първи дипломат Жан-Ив Льо Дриан.

Франция е имала административен мандат върху Сирия от края на Първата световна война до края на Втората световна война.

Междувременно Реджеп Ердоган заяви, че Турция е започнала подготовка да прочисти от терористи още три района в Северна Сирия и в Северен Ирак.​

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна