Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За US виза ще трябва да се разкриват самоличности в социални мрежи

За получаване на виза за САЩ ще се изисква от желаещите да пътуват до Америка да разкриват използваните от тях самоличности в социални мрежи, предишни телефонни номера и имейл адреси, предаде агенция Франс прес.

Новите мерки са изложени в план на Държавния департамент, огласен в петък, който може да засегне около 10 милиона души годишно.

Той предвижда повечето кандидати за виза - както имигранти, така и посетители, да попълват формуляр, в който има списък със социални медии. Те трябва да попълнят всяка ползвана самоличност в тези платформи през последните пет години до датата на подаване на молбата.

Друга информация, която ще се изисква за 5-годишния изминал период, са използваните телефонни номера, имейли и пътуванията в чужбина.

Когато за първи път тези мерки бяха лансирани миналата година, като част от плана на президента Доналд Тръмп за засилени проверки на пристигащи в САЩ, организации за защита на гражданските свободи изразиха тревога за нарушаване на правото на личен живот.

В US администрацията обаче смятат, че те ще им помогнат да идентифицират екстремисти, като например един от нападателите през декември 2015 г. в Сан Бернардино, Калифорния, когато бяха убити 14 души. Мъжът получил виза, въпреки че защитавал „джихада“ в социални мрежи.

Мерките ще се прилагат за имигрантска визи DS-260 и неимигрантска (за посетители) - DS-160.

За миналата финансова година 559 536 чужденци поискали имигрантски визи за САЩ и почти 9,7 млн. кандидатствали за други визи с цел посещение.

С публикуването на плана във Федералния регистър започва 60-дневен период на обществено обсъждане преди евентуалното му одобрение или отхвърляне на 29 май от Административно-бюджетното управление.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени