Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ердоган отправи остри реплики към премиера на Косово

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Турция Реджеп Ердоган отправи остри реплики към премиера на Косово Рамуш Харадинай. Причината са уволненията на вътрешния министър и ръководителя на разузнаването заради отвлечените от Косово шестима турски граждани, които бяха върнати обратно в Турция.

Според него шестимата арестувани са едни от най-високопоставените функционери от организацията на Фетхуллах Гюлен на Балканите. 

„В момента питам: Ей, министър-председателю на Косово, по чии инструкции предприе тези стъпки? Откога започна да пазиш тези, които усърдно подготвяха преврат срещу Турция?“, заяви Ердоган в реч пред активисти на Партията на справедливостта и развитието в истанбулския квартал "Пендик", разположен в азиатската част на града.

Според Анкара мъжете също така са подпомагали бягството от Турция към Европа и Съединените щати на други членове на мрежата.

По-рано турският премиер Бинали Йълдъръм предупреди Босна и Херцеговина за необходимостта да противодейства на движението на проповедника Гюлен. Йълдъръм беше на официална визита в четвъртък и петък в балканската страна. Организацията на живеещия зад океана духовник бе изградила редица свои структури в Босна и Херцеговина, но по молба на Турция местното правителство взе мерки срещу тях през лятото на 2016 г.

Турското разузнаване организира операции за арестуване на предполагаеми гюленисти в няколко азиатски и африкански страни. Правозащитни организации изказаха опасения, че върнатите в Турция лица могат да бъдат подложени на изтезания и лишени от справедлив съдебен процес.  ​

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна