Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сърбия може да бойкотира лидерската среща ЕС-Западни Балкани през май в София

Ана Бърнабич
Снимка: ЕПА/БГНЕС


Сърбия постави под въпрос участието си на срещата на лидерите на Европейския съюз и Западните Балкани, която трябва да се състои в София на 17 май. То ще зависи от действията, които властите в Косово ще предприемат по отношение на Общността на сръбските общини, заяви сръбският премиер Ана Бърнабич:

"Ще видим как ще се развие този въпрос и ще вземем решение за лидерската среща в София. България е наш голям партньор и голям приятел, а Европейският съюз е наша стратегическа цел, ние желаем добра комуникация и в интерес на държавата ни е да бъдем на тази среща", заяви Бърнабич.

Сръбският премиер определи като „нонсенс“ идеята Косово да бъде представено като държава на конференцията в София, изтъквайки, че пет държави от Евросъюза споделят мнението на Белград и отказват да признаят Косово.


Междувременно сръбският външен министър Ивица Дачич е заявил, че Великобритания е искала от Сърбия да изгони руски дипломат във връзка с отравянето на бившия шпионин Сергей Скрипал. Съобщението е на ТАСС, като агенцията цитира изявление на Дачич за сръбската телевизия "Пинк".       
"Сърбия няма да гони руски дипломати, ние се грижим за своите интереси", е заявил Ивица Дачич.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна