Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турският президент Ердоган ще посрещне руския си колега Путин в двореца „Бештепе“ в Анкара

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В 15 часа ще се проведе церемонията по официалното посрещане на руския държавен глава от турския му колега в президентския дворец „Бештепе“ в Анкара.

Непосредствено след пристигането на руския гост в резиденцията в Анкара, двамата президенти чрез видеоконферентна връзка ще участват в церемонията по полагане на основите на атомната централа „Аккую“.

Турските медии ликуват, че започва реализацията на над 60-годишна мечта.

„Знаков проект“ – така руският енергиен министър и съпредседател на смесената междуправителствена комисия за търговско-икономическо сътрудничество Александър Новак коментира проекта. Пред „Анадолската агенция“ той благодари на турската страна за даването на проекта на статут на стратегическа инвестиция.

В 16 часа ще се проведе срещата на четири очи на двамата лидери, час по-късно започва седмото заседание на руско-турския Съвет за стратегическо сътрудничество на високо ниво. Ще бъде оценено постигнатото през миналата година и определени основните направления за сътрудничество през тази и в средносрочен план. Русия поддържа постепенно и частично сваляне на визовите ограничения, които бяха отново въведени след като Турция свали руски боен самолет през 2015 г.

Подписването на документите за постигнатите споразумения и съвместната пресконференция по план трябва да започнат около 18 часа.

По-късно в чест на руската делегация ще бъде дадена официална вечеря. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!