Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владислав Горанов: Държавата няма намерение да участва в сделката за българските активи на ЧЕЗ

| обновено на 03.04.18 в 18:42
Снимка: БГНЕС
Държавата няма намерение да участва в сделката за българските активи на ЧЕЗ. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов, който представлява правителството на заседанието на временната парламентарна комисия по казуса. Премиерът Бойко Борисов не присъства в залата.

Финансовият министър Владислав Горанов представлява кабинета на заседанието на временната комисия, а позицията му е съгласувана с премиера Бойко Борисов, подчерта самият Горанов. Той допълни, че евентуалното участие на държавата в сделката за българските активи на ЧЕЗ ще повлияе много лошо на инвеститорската среда. То може да бъде възприето като експроприация, обясни още министърът.

„Заявявам категорично, че българската държава няма намерение по какъвто и да било начин да участва в придобиването - частично или изцяло, в стартиралата и неприключила сделка при оформянето на собствеността на активите на ЧЕЗ на територията на Република България“, каза Горанов.

Арбитражното дело срещу България, което се води от страна на ЧЕЗ, също е важен фактор. Именно заради него премиерът Бойко Борисов не присъства на заседанието, а неговото писмо бе прочетено от председателя на временната комисия Желю Бойчев.

„Не мога да коментирам детайли по сделката, свързана с придобиване на активите на ЧЕЗ Груп в България, защото моите изявления в конкретния случай биха могли да окажат влияние на арбитражното дело, водено от ЧЕЗ срещу Република България, което не е приключило“, се казва в посланието на премиера.

След като прочете писмото от Борисов, Желю Бойчев подчерта, че все още има много въпроси, на които той трябва да отговори.

"Ако се налага, държавата ще осигури допълнителни регулаторни механизми", заяви финансовият министър Владислав Горанов. Той уточни, че това може да стане чрез промяна в закона и даване на повече правомощия на Комисията за енергийно и водно регулиране. Ако се установят нарушения по Закона за енергетиката или Закона срещу изпирането на пари, институциите ще свършат своята работа, подчерта Горанов:

"Държавата се интересува от сделката за ЧЕЗ, без да иска да се намесва в нея. Сами знаете, че сделката за ЧЕЗ на практика е сключена. От там нататък развитието се свежда до плащане на цена и прехвърляне на акции".

Лидерката на БСП Корнелия Нинова заяви от Черна гора, където е на среща на леви партии, организирана от председателя на ПЕС Сергей Станишев, заяви, че с отказа си да влезе в сделката за ЧЕЗ правителството не е защитило националния интерес.

"Днешното скриване на Борисов от комисията и изявлението на министъра на финансите доказват тезата ни, че правителството стои зад нечии неясни интереси, които ще придобият една трета от доставките на електрическа енергия. Кой взе решение държавата да не участва?", попита Нинова.

Репортаж по темата чуйте от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени