Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Организацията за забрана на химическите оръжия заседава днес в Хага по казуса "Скрипал"

| обновено на 04.04.18 в 12:23
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Организацията за забрана на химическите оръжия заседава днес в Хага по искане на Москва за нова размяна на дипломатически аргументи по казуса "Скрипал", който доведе до една от най-сериозните кризи между Русия и Запада след Студената война.

Заседанието ще се проведе ден след като британска лаборатория заяви, че няма доказателства, че използваното при покушението срещу бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия вещество е произведено в Русия.

В навечерието на срещата президентът на Русия Владимир Путин заяви, че очаква заседанието да сложи точка на разследването:

"По данни на международни експерти, в около 20 страни по света биха могли да бъдат произведени подобни нервнопаралитични вещества. Учудваща е скоростта, с която беше разгърната антируската кампания. Разбира се, че сме заинтересовани да има пълноценно разследване и искаме да ни допуснат до него".

На свой ред британското министерство на външните работи определи инициативата на Москва като "нова тактика за диверсия", предназначена да осуети работата на Организацията за защита от химически оръжия в разследването. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна