Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вярно ли е, че ЧЕЗ вече са подали заявление за увеличаване цената на тока, пита лидерът на БСП

Корнелия Нинова: Сделката за ЧЕЗ да се развали, държавата да купи дружеството

Корнелия Нинова
Снимка: БГНЕС

БСП остава на позицията си, че сделката за ЧЕЗ трябва да се развали и държавата да закупи дружеството. Това заяви в предаването "Преди всички" лидерът на партията Корнелия Нинова. Вчера финансовият министър Владислав Горанов обяви, че държавата се отказва от участие в сделката за българските активи на дружеството.

"Какво стана за един месец, че изведнъж така се обърна позицията точно на обратното – държавата няма да участва и толкова. А какво ще се случи с националната сигурност, с тези три милиона българи, на които е доставката на ЧЕЗ. Вярно ли е, че ЧЕЗ вече са подали в КЕВР заявление за увеличаване на цената на тока? Това вълнува хората, но на повърхността нищо не излиза, има някакво задкулисие".

Корнелия Нинова е в Тирана, където подготвя срещата на 16 май в София за Западните Балкани, организирана от ПЕС и домакинствана от БСП.

По думите ѝ въпреки противоречията в региона е важно да се положат усилия максимално много лидери да дойдат на предстоящата през май среща на върха за Западните Балкани в София. Тя призова за разговори с Австрия, която ще поеме Председателството след нас, темата за Западните Балкани да продължи да бъде в дневния ред.

"Ако няма приемственост, тя ще бъде изоставена след това, т.е. отсега и с нашата конференция и със Срещата на върха трябва да говорим и да представим пред Австрия – бъдещия председател след три месеца, какво ние дотук сме свършили и как те да продължат от тук нататък. Това е процес, не може да се реши отведнъж".

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!