Eмисия новини
от 22.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ал. Сиди, "Обединените патриоти": По сделката за ЧЕЗ да се произнесат КЗК и КФН

Александър Сиди
Снимка: БГНЕС

По повод сделката за продажба на активите ЧЕЗ в България депутатът и член на енергийната комисия в парламента Александър Сиди коментира в ефира на "Хоризонт":

„Това е една търговска сделка и ако държавата се намеси, ако държавата изиска всички документи, ако държавата седне на масата за преговорите, това би било доста неприятно и доста странно по отношение на това, че в крайна сметка България е демократична държава и като част от едно демократично общество, каквото е ЕС, не би трябвало държавата или коя да е институция да се намества в търговските дружества“.

Според него сделката не може да бъде контролирана по никакъв начин от държавата на този етап, освен, ако днес не минат промените в закона, които „Обединените патриоти“ предложиха. Промените предвиждат КЕВР да бъде органът, който да дава становища по отношение на такъв тип сделки.

„Поискахме и днес ще се гласува в зала. Надявам се бързо да мине това решение и единодушно – КЕВР да бъде органът, който се произнася по отношение на такъв тип сделки, преди тяхното сключване, защото КЕВР е органът, който е избран да пази интересите на българските граждани в областта на енергетиката и в областта на водния сектор, и предоставяне на услуга на гражданите, така че това е нещо, което на този етап държавата може да направи. След като бъде вече направен договорът между „Инерком“ и ЧЕЗ, ако такъв бъде подписан с всичките условия, и в него се окаже, че няма никакъв проблем държавата да влезе, тогава вече бихме могли да коментираме хипотезата дали имаме решение на коалиционния съвет по отношение на този въпрос“.

Към днешна дата адекватната държавна реакция по отношение на този случай би могла да бъде единствено с произнасяне на КЗК и КФН. Това са двете институции, които биха могли да проверят сделката по отношение на парите и по отношение на това дали би могла да наруши регламентите на ЕС.

Сиди заяви още, че Корнелия Нинова трябва да търси проблемите в собствената си партия, а не да се опитва да намери такива в коалицията, каквито не съществуват.

„Опитват се да търсят винаги скандал от БСП, но не мисля, че в този случай могат да успеят. Разбира се, че всички теми, свързани и с този случай, са комуникирани с представителите на „Обединените патриоти“ и нямаме никакъв проблем за тези решения. Ако имаме някакъв проблем, ние ще си го кажем на коалиционен съвет, където му е мястото“.  

В звуковия файл можете да чуете интервю на Лора Търколева с Александър Сиди.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.