Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тайната на изкуствения архипелаг Нан Мадол

| обновено на 13.04.18 в 09:39 БНР Новини
Нан Мадол
Снимка: en.wikipedia.org



На кого са били нужни изкуствени острови, насред океана в Микронезия? Все още никой не е разгадал тайната на Нан Мадол, древната столицата на местната династия Сауделер.

За основа са използвали кораловия риф, на него нареждали едни върху друг грамадни късове базалт, в естествената им форма на призма. Такива базалтови образования във формата на каменни стълбове доста често се срещат в природата тук – получават се по естествен път от разпръскването на големи количества лава след изстиването й. Само че, как са повдигали грамадните скални късове е истинска мистерия.
Местните хора вярват, че и боговете са помогнали… Според една от местните легенди, братята – богове Олосопе и Олосипе, открили прекрасен подводен град – Ханимвейсо и решили да построят неговото отражение тук, на сушата. Така се появил Нан Мадол.
Архипелагът се състои от 92 изкуствени острова, с обща площ около 200 декара. На островите има цял комплекс от постройки: дворци, храмове, гробници и жилища, както и четири големи мавзолея, строени през XIII и XIV век. До XIV в. мястото е било обитавано – по-късно е било превзето от обитателите на съседния остров Кусаие. Смята се, че това е бил религиозен център. За построяването му били използвани наистина хиляди мегалитни блокове – по изчисления на изследователите в строежа трябва да са се включили най-малко 10 хиляди работници, които са се трудили неуморно в продължение на поне два века. Част от полуразрушените постройки се намират под водата, до брега, на дълбочина около 20 метра. Известно е, че нивото на океана през Средновековието е било с един, един и половина метра по-ниско. По това може да се съди, че династията Сауделер, по всяка вероятност е използвала останки от по-древни съоръжения и е строила върху тях.
Повече за трите по-големи острова на Нан Мадол – острова на воините, острова на крокодила и острова на змиорката Идед – ще научите от поредния епизод на „История на изкуството за деца“.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна