Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България ще положи усилия държавите с резерви за срещата ЕС – Западни Балкани да седнат на масата на преговорит

Румен Радев: България успя да върне вниманието на ЕС върху Западните Балкани

Диалогът с Русия трябва да продължи, смята Колинда Грабар-Китарович; Румен Радев: България трябва да провежда политика на диалог и баланс

| обновено на 04.04.18 в 15:42
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев изрази надежда, че България ще положи усилия, държавите, които имат резерви да участват в срещата на върха Европейски съюз – Западни Балкани през май, да седнат на масата на преговорите. 

Такива резерви вече изразиха Сърбия, Румъния, Кипър и Испания. 

Причината е участието на Косово в срещата в София. Радев коментира темата, след като разговаря с хърватския си колега Колинда Грабар-Китарович. 

Президентът подчерта, че България е успяла да върне вниманието на ЕС върху Западните Балкани и среща разбиране от Брюксел, че ако Съюзът не предостави европейска перспектива на държавите от региона, те ще предоставят балканска перспектива на Европа.

"Виждаме, че има проблем на срещата на върха, вече изразен от някои държави, и резерви, съответно от Испания, Румъния, Кипър, но аз съм убеден, че България ще продължи да полага усилия тези държави от ЕС да бъдат на масата, защото видяхме, че няма друг начин да осигурим стабилност, сигурност и просперитет, освен диалог".

БГНЕСДвамата президенти коментираха и бъдещите отношения на ЕС с Русия след случая "Скрипал" и изгонването на руски дипломати от редица европейски държави. Радев подчерта, че, като председател на Съвета на ЕС, България трябва да провежда политика на диалог и баланс – позиция, която споделя и Австрия, която също не изгони руски дипломати.

"За да предприемем следващи стъпки, ние трябва наистина да получим ясни и безспорни доказателства".

Диалогът с Русия трябва да продължи, смята хърватският президент Колинда Грабар-Китарович

"Виждам Русия като световна сила, с която освен за взаимните спорове, трябва да се разговаря и по много други въпроси като международната сигурност, борбата с тероризма и останалите заплахи, с които се сблъскваме. Хърватия е солидарна с ЕС за експулсирането на дипломатите. Време е ЕС и Русия да се върнат към политиката на диалога и към нормализиране на отношенията".

МСПрезидентът на Хърватия Колинда Грабар-Китарович е обсъдила с премиера Бойко Борисов европейската перспектива пред страните от Западните Балкани. Борисов е подчертал важността на проектите за инфраструктурна и дигитална свързаност в региона и необходимостта фокусът върху региона да остане на дневен ред в Европейския съюз и след края на Българското председателство. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна