Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за енергетиката

| обновено на 04.04.18 в 15:16
Снимка: БГНЕС

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за енергетиката, предложени от управляващите. Поправките, инициирани от ГЕРБ, създават условия за либерализация на пазара на електроенергия и природен газ. Предложенията на Обединените патриоти дават повече правомощия на Комисията за енергийно и водно регулиране при разпоредителни сделки с повече от 20% от капитала на търговско дружество, което има лиценз за пренос или разпределение на електрическа енергия. При такива сделки ще трябва да се иска разрешение от регулатора. 

С тези изменения енергийният регулатор ще може да следи и бъдещата сделка на ЧЕЗ с "Инерком", посочи енергийният министър Теменужка Петкова:

"Нещо повече, ние правим едно предложение, свързано с това да бъдат разписани ясни критерии, да бъде разписан ясен регламент, по който КЕВР ще осъществява тази своя нова контролна функция, тъй като няма как без критерии, няма как без ясно определени правила КЕВР да се произнесе преди прехвърлянето на акциите или съответно дялове от такива енергийни предприятия".

Енергийният министър предупреди и за възможен проблем: 

"Националната електрическа компания има договори, в които много ясно е посочено в кои случаи НЕК е в неизпълнение. Един от тези случаи е, ако той спре да изкупува тази електрическа енергия по преференциални цени. Опасявам се, че ако текстът в законопроекта не бъде по-категоричен, тоест да стане ясно, че от определена дата тези договори се прекратяват във връзка с либерализацията, то това би създало предпоставки НЕК да бъде обект на съответни арбитражни и съдебни дела, нещо, което смятам, че никой от нас не иска да се случи".

От БСП подкрепиха по принцип двата проекта, но обявиха, че ще внесат и свои предложения преди окончателното приемане на текстовете. 

От ДПС предупредиха, че новите правила създават хаос и са плод на лобистки интереси.

Работна група от всички парламентарни групи ще действа по предложените промени преди второто им четене в пленарна зала. В работата ѝ ще се включат и експерти от Министерството на енергетиката.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени