Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нона Кръстникова и Мария Русева представят музиката на Латвия

БНР Новини
Нона Кръстникова (вляво) и Мария Русева
Снимка: личен архив

От началото на тази година до края на юни всеки понеделник камерна зала „България” се изпълва с публика, която идва, за да слуша цикъла „Музиката на Европа” – съвместен проект на Софийската филхармония и Националната музикална академия „Панчо Владигеров”. Концертите са посветени на Европейското председателство на България. Всеки концерт е посветен на музиката на една от държавите-членки на Европейския съюз. На 9 април от 19.00 ч. певицата Нона Кръстникова и пианистката Мария Русева ще представят творби от композитори от Латвия. 

Преди шест месеца получават предложение да се включат в проекта, тъй като латвийската певица, която била ангажирана отказала участието, но изпратила готовата програма с целия нотен материал. „Започнахме да работим, без да знаем текстовете, с вокали, което се оказа много полезно, защото изградихме музикалната структура”. След това се свързват с живееща в България латвийка, която работи с Нона Кръстникова върху произношението. Така Нона и Мария откриват красотата на латвийската музика, смесила западноевропейското и руско влияние. Очаровани са и от страната. Решили са по време на концерта да разкажат повече подробности за Латвия, която чества своя вековен юбилей. Очакват след премиерата в София да представят този концерт и на други места в България.

Следващият им проект, за който вече са подготвени, е свързан с френската музика, който се надяват да представят в началото на новия сезон.

С тъга разказват, че не са получили подкрепа и финансиране за фестивала „Аджитато”, който доведе в България няколко съвременни звезди и хитови състави. В момента търсят начини да го преосмислят и съхранят, но без адекватна подкрепа това е невъзможно. 

Освен като концертна двойка двете имат индивидуалните си ангажименти. Нона Кръстникова е солистка на Бургаската опера, а Мария Русева се подготвя за докторантурата си.

В звуковия файл чуйте какво още споделиха двете.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна