Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джеймс Булард от Фед не вижда необходимост от по-нататъшно повишаване на лихвените ставки

Федерален резерв на САЩ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Централната банка на САЩ не трябва повече да увеличава лихвените си проценти, тъй като паричната политика е вече близо до "неутралните нива", заяви в сряда президентът на Фед на Сейнт Луис Джеймс Булард, съобщава "Уолстрийт джърнъл".

"Не е необходимо допълнително повишаване на лихвеният процент, за да се окаже натиск за намаляване на инфлацията, тъй като инфлацията вече е под целевото ниво", посочи Булард в своя реч пред Асоциацията на банкерите на Арканзас в Литъл Рок.

Трябва да се има предвид, че неутралната настройка на лихвения процент е ниво, при което не оказва натиск върху инфлацията както във възходяща, така и в низходяща посока. Сред членовете на Фед обаче няма консенсус относно това "неутрално" ниво. Повечето централни банкери считат, че неутралният лихвен процент е по-висок и поради това прогнозират трикратно повишаване на федералната фондова лихва през настоящата година към ниво от 2,1 на сто. Самият Джеймс Булард е в малцинство с още няколко членове на Фед.

Федералният резерв провежда политика на постепенно увеличаване на лихвените проценти с 0,25%, включително и на последното си заседание през март, когато повиши основната си краткосрочно лихва до диапазона между 1,5% и 1,75%. Това доближи федералната фондова лихва до т.нар. "основна" инфлация в САЩ от 1,6% (инфлацията, изключвайки цените на храните и енергията). В тази връзка Джеймс Булард смята, че това е поставило провежданата от Фед политиката по-близо до неутрално ниво, отколкото през предишните години.

Президентът на Фед на Сейнт Луис също така посочи, че докато САЩ и другите водещи икономики постигнаха по-добър от очакваното растеж през 2017-а година, "тази приятна изненада изглежда не е валидна през първите месеци на настоящата година". Растежът на реалния БВП в САЩ изглежда "несигурен" през първото тримесечие, докато инфлацията остава ниска, въпреки че инфлационните очаквания се доближиха все повече до целевото ниво на Фед от две на сто, посочи той.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна