Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съветът за сигурност на ООН заседава по случая "Скрипал"

Василий Небензя: "Новичок" не е руска запазена марка, Великобритания си играе с огъня и ще съжалява

| обновено на 06.04.18 в 07:44
Снимка: ЕПА/БГНЕС

По искане на Русия Съветът за сигурност на ООН проведе извънредно заседание по случая "Скрипал". Постоянният представител на руската страна в световната организация Василий Небензя за пореден път отхвърли предположенията, че Москва е отговорна за атаката с нервнопаралитично вещество срещу бившия агент Сергей Скпирал и дъщеря му Юлия.

"В това мътно дело има много въпросителни. От самото начало британската страна, в лицето на такива опитни химици като премиера Тереза Мей и външния министър Борис Джонсън, заявиха, че в случая с отравянето на Скрипал става дума за използването на някакво вещество, както и че с висока степен на вероятност, то има руски произход. Това е координирана, много добре подготвена кампания. Не е случайна. Основната цел е ясна - да се дискредитира и дори делегитимира Русия. Трябва да заявим, че "Новичок" не е руска запазена марка, въпреки очевидното руско название. Това название беше измислено на Запад за цяла линия бойни отровни вещества, които са разработвани в редица страни, включително в САЩ и Великобритания, което не е никаква тайна за експертите".

Според руския представител сегашната ситуация около делото "Скрипал" застрашава международната стабилност и сигурност. Той подчерта, че Великобритания "си играе с огъня и ще съжалява".

На заседанието Небензя подчерта, че "Русия няма никаква връзка с отравянето на Скрипал". Тя "има интерес от истината повече от всеки друг", каза той, цитиран от Франс прес. Небензя осъди "една предварително подготвена кампания за дискредитиране на Русия".

Британският постоянен представител в ООН Карън Пиърс съобщи на заседанието, че искането на Русия за консулски достъп до Юлия Скрипал е било предадено на възстановяващата се след нападението миналия месец рускиня.

"Получихме запитване от руския консул, отнесохме го до Юлия Скрипал и чакаме нейния отговор. Според международните закони британското правителство трябва да приеме много сериозно това искане, но трябва да се има предвид и мнението на Юлия Скрипал".

Карън Пиърс заяви още, че страната ѝ е започнала едно от най-обстойните и сложни разследвания, водени някога. Тя на свой ред обвини Русия, че се опитва да подкопае международните институции, заели се със случая.

"Най-подходящата метафора в ситуацията е, че подпалвачът се е превърнал в пожарникар, но в конкретния случай иска да разследва собствения си пожар. Не можем да пренебрегнем случилото се в Солсбъри. Не можем да пренебрегнем факта, че Русия затваря очите за използването на химическо оръжие в Сирия и в Солсбъри. И не можем да пренебрегнем начина, по който Русия се стреми да подкопае международните институции".

Междувременно вчера британските власти разпространиха изявление от името Юлия Скрипал, в което се казва, че с всеки изминал ден състоянието ѝ се подобрява. В същото време руска телевизия излъчи запис, за който се твърди, че е от разговор на Юлия с братовчедка ѝ. В него тя казва, че баща ѝ се чувства добре.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени