Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адвокатът на задържания по искане на САЩ българин: Все още не е насрочена датата за делото

| обновено на 10.04.18 в 13:15
Снимка: БГНЕС

Арестът на задържания по искане на прокуратурата в Маями българин Желяз Андреев беше удължен с 24 часа. Той е обвинен в търговия със Сирия, в нарушение на ембаргото на Съединените щати през 2013 и 2014 година. По това време Андреев е работил в българския офис на американска компания.     

Желяз Андреев е бил повикан от полицията в Добрич за справка относно пътнотранспортно произшествие. По думите на приятелката му Милена Здравкова, там Желяз разбира, че го задържат с искане за екстрадиция в САЩ, защото е търгувал със сирийските авиолинии като служител на компания, която е напуснал преди две години. При воденото разследване в Америка има повдигнати обвинения срещу 11 души, от които петима са българи. Всички те са работили в кол център в София, през който са продавани части за самолети на сирийските авиолинии, за които американските власти твърдят, че са свързани с терористична дейност.

Майката на обвинения, Мариела Денчева, заяви, че не трябва да се допуска синът ѝ да бъде екстрадиран: "Най-важното е адекватна адвокатска намеса и подкрепа от обществото".

Все още не е насрочена датата за делото срещу Желяз Андреев, заяви адвокатът му Боян Лимберов, който едва днес беше допуснат да се срещне с клиента си. В интервю за предаването „12+3“ на „Хоризонт“ той посочи:

"Обвинението срещу Желяз Андреев, поне по това, което е записано в постановлението за задържане от ВКП, е за това, че той е контрабандист и че е заговарял срещу САЩ".

Адв. Лимберов съобщи по-рано, че е подал жалба в Административния съд в Добрич за това, че не е допуснат през почивните дни до клиента си. Той обясни:

„Всеки има право на среща с адвокат от първия момент на задържането си. Това е нарушение не само на законите, а и на Конституцията, където е уредено неприкосновеността на срещата между задържаното лице и неговия защитник. Считам, че такова нарушение е толкова интензивно, че в един момент е непоправимо. Аз два дни не бях допускан до клиента си“.

Адвокатът каза още, че клиентът му е в добро състояние: „Силно момче е, но той в момента живее с мисълта, че 20 години ще лежи в затвор в САЩ. … Той не знае в какво точно е обвинен, тъй като документите от САЩ не са в нас. Желяз е работил на компютър. Никога не е излизал от България, още по-малко е превеждал стоки през граница или нещо подобно. Неговата длъжност е най-близка до служител в кол център. Той е свързвал работодателя си с оферти за неговите клиенти. На него му е казвано – изпрати тази оферта за един кой си клиент на тази цена. Той по телефона или имейл е правил каквото му се нареди. Това е! Не мисля, че е правил нещо нередно, не мисля, че си е давал сметка, че е правил нещо нередно, просто защото то не е. По нашите закони – това, което той е правил, не е престъпно. Той има сключен трудов договор, като фирмата е българска“.

72-часовата мярка изтича утре в 10 ч. Делото трябва да е преди това, добави адв. Лимберов и обясни:

„Той е задържан за 24 + 72 часа. Това е умишлено, защото точно се връзват датите с празниците. Това е недопустимо. Законът за екстрадицията и европейската заповед за арест, както и договорът между България и САЩ по въпросите на екстрадицията постановяват, че задържане се допуска единствено и само когато случаят е неотложен и спешен. Аз не виждам как случаят на Желяз е неотложен и спешен, още по-малко считам, че той е опасен и има опасност да се укрие". 

Протест срещу екстрадирането на Желяз Андреев в САЩ ще се проведе утре от 18 часа пред Съдебната палата в София. Според организаторите, Андреев е изпълнявал работните си задължения и обвиненията срещу него са абсурдни.

Още по темата чуйте от звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна