Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лидер на ФАРК арестуван по обвинение в САЩ за наркотрафик

Почти слепият Хесус Сантрич - един от лидерите на бившите марксистки бунтовници ФАРК в Колумбия, който бе задържан по искане на САЩ.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Един от лидерите на колумбийската бивша бунтовническа група ФАРК бе арестуван в Богота по искане на съд в Ню Йорк по подозрение в заговор за трафик на големи количества кокаин към САЩ, предаде Би Би Си.

САЩ настояват за екстрадирането на Сеуис Ернандес, известен още като Хесус Сантрич, тъй като планирал да внесе в страната 10 тона кокаин за около $320 млн.

Колумбийският президент Хуан Мануел Сантос заяви, че няма да се поколебае да подпише заповедта за екстрадиция, ако има убедителни доказателства срещу заподозрения.

Почти слепият бунтовнически лидер Хесус Сантрич бе арестуван в дома си в Богота и ще остане в арест, докато започне процедурата по екстрадиция.

Според информации в медии той и трима негови съучастници се похвалили, че разполагат с достъп до лаборатории за производство на наркотика и регистрирани в САЩ самолети, с които да го доставят.

Според условията на подписаното през ноември 2016 г. мирно споразумение ФАРК се разоръжи и се трансформира в политическа партия, която промени името, но запази абревиатурата. Тя трябва да получи най-малко 10 места в парламента, като едно от тях бе запазено за Сантрич, който трябва да го заеме през юли.

Според споразумението бунтовниците трябва да признаят деянията си и да платят репарации на жертвите, като в замяна получат амнистия. Те обаче нямат имунитет за деяния, извършени след подписването на споразумението.

Задържаният Хесус Сантрич бе в екипа, водещ преговорите по сделката.

Партията ФАРК обвини правителството, че се опитва да саботира мирния процес. А един от лидерите ѝ - Иван Мартинес, нарече ареста „един от най-лошите моменти в мирния процес“.

В продължение на години ФАРК се издържаше с „военен данък“ върху трафика на кокаин през контролираната от организацията територия.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!