Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Природозащитници организираха демонстрация под мотото "Да спасим нашите морета"


Природозащитници организираха демонстрация пред НДК под мотото "Да спасим нашите морета". Акцията е във връзка със срока, който поставят морската директива и Общата политика по рибарство до 2020 година да се прекрати прекомерния улов на риба.

Петицията, която е подкрепена от 172 хиляди граждани на Европейския съюз, призовава министрите по околната среда от Евросъюза да приемат конкретни решения. Природозащитниците връчиха петицията на държавния секретар за околна среда на Швеция Пер Енкуист.

Една от темите, които обсъждат министрите по околна среда от страните-членки на Европейския съюз на Неформалния съвет, е свързана с определянето на мерки за намаляване на замърсяването на въздуха.

Ивайло Хлебаров от Организацията за Земята коментира: „Досега не сме видели ясна посока, ясна програма и стратегия на ниво министерство – какво ще се прави с мръсния въздух, какви мерки и стъпки ще се предприемат. Само с риторика няма да стане“.

През февруари министърът на околната среда Нено Димов обяви, че от следващата зима няма да се допускат на пазара горива за отопление, които не отговарят на стандартите за качество,  за да се намали замърсяването с фини прахови частици. Освен това КАТ трябва да може да отказва първа регистрация на автомобили, които не отговарят на тези екологични стандарти.

По време на протеста пред НДК природозащитниците настояха да се приемат решения за ограничаване на употребата на пластмасови торбички.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна