Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Модул от мисията "ЕкзоМарс" премина на работна орбита и ще изследва марсианската атмосфера

Орбиталният модул TGO (Trace Gas Orbiter) от мисията "ЕкзоМарс" премина на работна орбита и скоро ще започне да изследва газовия състав на марсианската атмосфера, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Както съобщиха от Роскосмос, в момента модулът е на кръгова орбита на височина 400 км. "През третата десетдневка на април е планирано началото на наблюденията", се казва в съобщението. "Основната задача на тези експерименти е да се определи съдържанието на газовете, включително на парниковите газове (метан и въглероден диоксид), в марсианската атмосфера." 

Следите от тези газове в атмосферата са основни показатели за геоложката и биологичната активност на планетата. Орбиталният модул TGO ще се заеме също със създаване на карта на марсианските залежи от лед, в който е възможно метан и органични останки от микроби да са уловени като в капан. 

"ЕкзоМарс" е съвместен проект на Роскосмос и Европейската космическа агенция за изследване на Червената планета, повърхността, атмосферата и климата ѝ. Първият етап от проекта стартира през 2016 г. – на 14 март ракета-носител "Протон-М" с орбиталния модул TGO и демонстрационния спускаем модул "Скиапарели" успешно бе изстреляна от космодрума Байконур. На борда на този спътник има 4 научни апаратури – 2 са създадени от Европейската космическа агенция, 2 са на Института за космически изследвания на Руската академия на науките. В единия от научните прибори, създадени от руснаците, работи дозиметър за космическата радиация, апаратът "Люлин МО", създаден от два екипа от Института за космически изследвания и технологии към Българската академия на науките. 

Мисията на апарата "Люлин МО" ще продължи до 2022 година. Две години преди това трябва да започне вторият етап на проекта "ЕкзоМарс", който предвижда изследвания на повърхността на планетата. В тях отново ще участва българска апаратура, която ще осигури информация за радиационните условия на повърхността на Марс.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна