Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шешел осъден на 10 години затвор за престъпления срещу човечеството

Лидерът на Сръбската радикална партия Воислав Шешел

Международен съд на ООН осъди днес лидера на Сръбската радикална партия Воислав Шешел на 10 години затвор за престъпление срещу човечеството, съобщи белградската агенция Бета.

Апелативен състав на съда в Хага отмени предишната му оправдателна присъда, но констатира, че той вече е излежал новата, тъй като е бил в арест в Хага от 2003-а до 2014 г.

Шешел е признат за виновен и осъден заради подстрекаване към преследване и прогонване на хървати от село Хъртковци във Войводина през 1992 г.

Апелативния състав на съда отхвърли жалбата на прокуратурата по оправдателната присъда, касаеща други престъпление срещу несърби в Хърватия, Войводина и Босна и Херцеговина в периода 1991-1992 г.

С решението се отхвърля съществуването на съвместен престъпен заговор за трайно и насилствено изтласкване на мюсюлмани и хървати от големи части на Хърватия и Босна и Херцеговина, които да бъдат включени в нова държава под сръбски контрол.

Според обвинителния акт този заговор е бил ръководен от тогавашния президент на Сърбия Слободан Милошевич и един от участниците в него е бил Шешел.

Решението на апелативния съд не може да се обжалва.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени