Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руският Генщаб: „Белите каски“ инсценираха химическата атака в Дума

Гнерал-лейтенант Виктор Познихир
Снимка: Министерство на отбраната на Руската федерация

Руските военни обвиниха представители на организацията за гражданска защита „Белите каски“, че са инсценирали химическа атака срещу цивилни в сирийския град Дума, която доведе до призиви за по-силна западна намеса, предаде АФП.

„Действайки изцяло като терористична организация, одиозните „Бели каски“ за пореден път имитираха пред видеокамери инсценирана „химическа атака“ срещу мирните жители на Дума“, заяви ген. л-т Виктор Познихир, първи заместник началник на Главното оперативно управление на руския Генщаб .

Той не представи конкретни доказателства, но нарече станалото на 7 април „вероятно последният опит за изфабрикуване на фалшиви доказателства за употреба на отровни вещества в Източна Гута от сирийските власти“.

Според руския генерал разпространените от Световната здравна организация данни за 500 пострадали от токсични вещества в Дума не отговарят на действителността. Той каза, че руските военни се опитали да установят местоположението на тези пострадали и в изминалите няколко часа се свързали с представители на сърийския Червен полумесец и местния офис на координатора на ООН в Сирия, които участват в хуманитарна операция в Източна Гута. „Никой от тях не разполага с данните, огласени от представители на Световната здравна организация“, каза ген. Познихир, цитиран от ТАСС

Той отправи покана към представители на СЗО да посетят Дума, за да се запознаят със ситуацията на място, като изрази готовност да бъде обезпечена сигурността им и всички условя за работа.

Генералът посочи още, че действащите в Източна Гута терористи не са успели да осъществят нито една химическа атака срещу цивилни, макар че в хода на хуманитарната операция имало нееднократни опити с цел вината да бъде хвърлена върху сирийските правителствени сили.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна