Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Творческо ателие дава шанс на зависими млади хора да развият фотографските си умения

Снимка: pixabay.com
Днес ви разказахме за творческо ателие „ФотоФози“, което дава шанс на млади хора да развият фотографски умения. Заедно с програмата за рехабилитация на зависими „Солидарност“, ателие „ФотоФози" част от сдружение „Факрита България".

Идеята на „ФотоФози" е да помогне на хората, които са били зависими, в тяхното себеизразяване и социално включване. Два пъти месечно  професионални фотографи обучават участниците в програмата във фотографското изкуство. Обученията включват теоретични знания, техники и заснемане на кадри в естествена среда.

Целта на ателие „ФотоФози“ е наистина да приобщи всички, които имат нужда от процес на ресоциализация, след като са приключили програмата за лечение на зависими.При нас има много хора, които са в процес на рехабилитация, в края на своя път на лечение. Те наистина имат една нужда да се върнат сред хората по-различен начин – като здрави хора, които биха могли да работят и да участват във всички социални активности, които имат обикновените хора в живота , а ателието има дава тази възможност, каза за Радио София творческият директор Светослав Кирилов.

Създаването на фотографското ателие се заражда преди 2 години от идея на участниците в програмата. От тогава до момента са организирани две благотворителни фотоизложби. Първата е организирана през 2016 г. под мотото „26 стъпки в моята посока" и е посветена на Международния ден за борба за злоупотребата и незаконния трафик на наркотици. Втората изложба става факт през миналата година и носи името „Помогни ни да пораснем".

През 2018 г. участниците в ателието ще организират две нови фотографски изложби през юни и октомври, посветени на 15-годишния юбилей на програма „Солидарност" и десетата годишнина от откриването на Националната информационна линия за наркотиците, алкохола и хазарта. Средствата от продажбата на снимките ще бъдат използвани за финансиране на ателието - закупуване на фотографска техника и аксесоари, както и за организиране на бъдещи изложби.

Още за творческо ателие „ФотоФози“ – чуйте от разговора на Гергана Пейкова със Светослав Кирилов.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна