Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руският парламент обсъжда законопроект за контрасанкции срещу САЩ

Председателят на руската Държавна дума Вячеслав Володин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателят на Държавната дума Вячеслав Володин и председателите на парламентарните групи внесоха законопроект, предвиждащ ответни действия на Русия във връзка с антируската политика на САЩ, предаде БТА.

Става дума за ответна мярка срещу „предизвикателствата на САЩ, на техни длъжностни лица, изразени в недружелюбни и неконструктивни действия, налагане на санкции и на Руската федерация като цяло, и на нейни граждани и юридически лица“, каза днес Володин пред журналисти, съобщи ТАСС.

Неведнъж сме обсъждали недружелюбните действия по отношение на нашата страна, посочвайки, че трябва да отговорим на наглото поведение от страна на САЩ и създаването на спънки в работата на руския бизнес, добави той.

Лидерът на Либералнодемократическата партия Владимир Жириновски каза, че в проектът предлага да се забрани достъпа в Русия на много американски граждани. Ще бъде въведен списък, забраняващ достъп в Русия на граждани на САЩ и ще бъде прекратена дейността в Русия на американци, които може да са и специалисти с висока квалификация, а всички списъци ще се определят от правителството, допълни той.

Предвижда се проектът да бъде обсъден от Съвета на Държавната дума на 16 април с участието на депутати от всички групи, а после - на следващото заседание на парламента. Документът упълномощава руското правителство да предприеме редица мерки от икономически и политически характер.

Законопроектът предвижда забрана за внос в Русия на редица американски стоки и услуги, както и ограничаване на икономическите връзки, посочва Ройтерс. Документът предлага рестрикции за вноса на американски софтуерни и селскостопански продукти, на лекарства, които могат да се доставят от другаде, както и на тютюн и алкохол.

Руските законодатели предлагат също забрана на сътрудничеството със САЩ в областта на ядрената енергетика, ракетните двигатели и самолетостроенето. Предлага се и забрана на американски фирми да участват в руски приватизационни сделки.

Нито Кремъл, нито руското правителство са изразили до момента подкрепа за мерките и не е ясно дали те ще се превърнат в закон в сегашния си вид.

По официални данни на руските митници през 2017 г. Русия е внесла от САЩ продукти за общо $12,5 милиарда.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна