Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ердоган: Който и да стои зад химическите атаки в Сирия ще "си плати за това"

Турският президент Реджеп Ердоган
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Който и да стои зад химическите атаки в Сирия ще „си плати за това“, заяви турският президент Реджеп Ердоган на митинг на управляващата Партия на справедливостта и развитието в Истанбул вчера.

Реджеп Ердоган заяви, че е „немислимо“ подобна атака, извършена от властите, да остане ненаказана. Поради което оценява въздушните удар на САЩ, Великобритания и Франция по обекти в Сирия като правилни. Според турския лидер трябва да бъде понесена отговорност за стотиците хиляди загинали сирийци от 2011 г. насам.

Турция не прави избор между Русия и САЩ, а се стреми към постигане на политическо решение и мир в Сирия, каза от своя страна турският външен министър Мевлют Чавушоглу в град Алания.

Лидерът на опозиционната светска Народнорепубликанска партия (НРП) обаче призова за предпазлива политика в Близкия изток и изрази неодобрение към бомбардировките без солидни доказателства, че химическо оръжие е било използвано от властите в Дамаск. Кемал Кълъчдароглу напомни, че експерти на ООН трябва да проведат разследване на въпроса.

Популярният депутат от НРП Илхан Джиханер заяви, че би било жалко, ако 3-5 маниаци не бъдат възпрепятствани да си играят със света. Той напомни, че войната срещу Ирак също е започнала с фалшиви обвинения.

Председателят на проислямистката извънпарламентарна Партия на щастието Темел Карамоллаоглу заяви, че това не е нападение само срещу Сирия, а срещу всички мюсюлмани.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени