Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Външните министри от ЕС подкрепиха ударите на САЩ, Франция и Великобритания в Сирия

Европейският съюз ще обмисли допълнителни санкции срещу сирийския режим, но не и срещу руския му съюзник

| обновено на 16.04.18 в 17:47
Българският външен министър Екатерина Захариева (втората отдясно) с колегите си от Хърватия Мария Пейчинович Бурич, Румъния Теодор Мелешкану и Люксембург Жан Аселборн (от ляво на дясно) на срещата на външните министри в Люксембург.
Снимка: Европейска комисия

Външните министри на ЕС приеха на срещата си днес в Люксембург обща позиция за Сирия, в която подкрепят ударите на САЩ, Франция и Великобритания по цели на режима в Дамаск.

В документа се посочва, че сирийският режим носи основната отговорност за катастрофалното хуманитарно положение в страната и за страданията на сирийския народ.

Министрите категорично осъждат химическата атака в град Дума и я определят като сериозно нарушение на международните правни норми. Те оценяват целенасочените американски, френски и британски удари по места, произвеждащи химически оръжия в Сирия, като „специфични мерки, предприети с единствената цел да се предотврати по-нататъшната употреба на химически оръжия и вещества от страна на сирийския режим, за да избива собствения си народ“.

Външните министри на страните от общността посочват, че военната операция на Турция в западната част на страната е усложнила ситуацията и е още един повод за дълбока загриженост.  Според позицията им, всички действащи лица в Сирия трябва да се фокусират в борбата срещу „Ислямска държава“, която още не е приключила. „Превенцията на възраждането на терористични организации остава приоритет“, се казва още в документа.

Преди заседанието Щефен Зайберт - говорител на германския канцлер Ангела Меркел, обяви, че според Берлин сирийският президент Башар Асад трябва да бъде сменен в края на преходния мирен процес, но в краткосрочен план това е невъзможно.

Външният министър на Германия Хайко Маас се обяви за възобновяване на диалога с Москва. „Независимо дали ни хареса, или не, без Русия сирийският конфликт не може да бъде решен. Решението на конфликта е в ръцете на всички, които имат влияние в региона. Едва ли някой може да си представи, че човек, който използва химическо оръжие срещу собственото си население, може да е част от решението“, каза Маас.

Тази позиция се споделя и от външния министър на Люксембург Жан Аселборн: „Убеден съм, че Русия също иска да излезе от това блато. Затова ние - ЕС, трябва да стиснем зъби и да се върнем към нормален, разумен диалог с Русия. Само така ще се приближим към разрешаването на сирийския конфликт“.

Европейският съюз е „единен в много важен момент“, в който трябва да предотврати употребата на химическо оръжие, коментира френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан.

„Единственото възможно решение на сирийския конфликт е политическото. ЕС няма да инвестира средства за възстановяване на страната, докато не започне политическият процес,“ подчерта пред колегите си българският първи дипломат Екатерина Захариева.

На срещата си в Люксембург министрите заклеймиха единодушно и офанзивата, провеждана от Асад с руска помощ срещу бунтовниците, и призоваха за незабавно примирие в Сирия. Те дадоха да се разбере, че ЕС съюз ще обмисли допълнителни санкции срещу сирийския режим, но не и срещу руския му съюзник.

Съединените щати огласиха планове за допълнителни санкции срещу Москва по-рано днес.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени