Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Физическа саморазправа на заседанието на НС на СДС

От ръководството на партията смятат, че е налице опит за преврат и сценарий да бъде провален дебатът

| обновено на 17.04.18 в 15:38
Снимка: БГНЕС


Скандал и физически саморазправи провалиха днешното заседание на Националния съвет на СДС, което трябваше да вземе решение за политическото бъдеще на партията. 
Вместо политически решения, включително за евентуално участие в консервативно-патриотичен съюз, за какъвто настояваше председателят на СДС Божидар Лукарски, станахме свидетели на грозни сцени, съпътствани и с физически сблъсъци. 
До тази ситуация се стигна, след като първо ръководството отказа да пусне в залата делегати от шест областни структури заради неплатен членски внос. Те обаче нахлуха в залата, размахвайки документи, че са го платили. После Янко Станев - поддръжник на ръководството, показа сценарий на опозицията как, според думите му, да бъде провалено заседанието. В сценария, раздаден после и на медиите, има изключително нелепи сцени като например указания, че активист трябва да прочете анализ за състоянието на партията и там изрично е отбелязано, че трябва "да реве", докато чете. Като спре да чете съответно "трябва да спре да реве". 
Опозицията отрича да е участвала в подобен сценарий. В опит да издърпа листите, бившият председател на партията Емил Кабаиванов и настоящ кмет на Карлово, влезе във физическо съприкосновение със Станев, а в дърпането, бутането и боя се включиха и други. В крайна сметка бе обявен час почивка, а след това председателят Лукарски обяви, че прекратява заседанието и си тръгна. Опозицията обаче остана да заседава, при това с кворум. Основното им искане е оставка на самият Лукарски. Той обаче не възнамерява да я подава.

 "Явно имаше сценарий, писан от външни сили. Сценарий за разбиването на СДС, според мен. Ненормална ситуация със скандали с участието на ромски агитки и други подобни, които никога не са имало място на Националния съвет. Аз прекратих заседанието. Заседават двама от зам.-преседателите, началник-щаба и никога не могат да съберат тези две трети, които са нужни за смяна на председателя", заяви Бижидар Лукарски.

А Румен Христов - един от водачите на опозиционерите и заместник-председател на СДС, както и бивш кандидат за президент, отбеляза: "Не трябваше да се стига до това напрежение и не мога да разбера какъв беше проблемът на допускането на тези наши знакови структури със знакови седесари в тях. Това не е най-важното за един човек, дали е член и е съпричастен на СДС, дали си е платил 12-те лева членски внос, защото членският внос е един лев на месец."

Следващото заседание е на 2-ри май в Пловдив. Така решиха активистите, които участваха в заседанието днес. В Пловдив ще има дневен ред с три точки. Първо, предсрочно прекратяване на мандата на Лукарски, избор на временен председател и насрочване на Национална конферениця, на която да се избере постоянен лидер.

29 години съм в СДС и това е лош сигнал към всички наши избиратели. Не трябваше да се стига до това напрежение, коментира пред "Хоризонт" и предаването "12+3" Румен Христов. Няма сблъсък на политики, има „Стани да седна“ – кой ще преговаря и кой ще реди листите. Има опит за преврат и сценарий да бъде провален дебатът, твърди заместник-председателят Костадин Марков. Той обвинява опозицията, че е провалила заседанието с вкарване на платени агитки:

„За съжаление, няма сблъсък на политики, въобще не беше дадена възможност за политически дебат на Националния съвет, и това беше направено умишлено. Има един опит за преврат в момента, и тъй като колегите не им излизат гласовете, са си направили един сценарий, с който да бъде провален дебатът и да се провали и Националният съвет, което, за съжаление, вече е факт. Скандалът в залата стана за това, че този сценарий на всичкото отгоре се оказа писмен - един колега от варненската организация го размаха, при което, аз съм изумен и още треперя, господин Кабаиванов наскача върху него и става това унизително за всички нас стълкновение.“

Според Марков, Божидар Лукарски е искал да изнесе нова политическа линия на партията и именно затова заседанието е било саботирано по този начин. Марков прочете в ефир част от писмения сценарий на вътрешнопартийната опозиция:

„Искате ли да ви прочета част от сценария, който е изключително интересен? В него фигурира и господин Румен Христов. Там пише: „Ако се налага, ние членовете от НИС го подкрепяме словесно от място, ставайки прави, без да ходим на микрофона и ръкомахайки с ръце. Ако се налага, Румен Христов ръкомаха с патерицата, с цел създаване на суматоха. Можете ли да си представите докъде сме стигнали - да си го пишат минута по минута, да се провали заседанието. Божидар Лукарски искаше да внесе нова политическа линия на партията, и именно затова беше саботирано това събрание и беше прекъснато по най-селски начин.“

 Никога не сме казвали, че воденето на преговори с патриотични формирования не е опция, заяви Румен Христов. Той опроверга твърденията за платени агитки с думите: „Нямаме толкова пари да плащаме на агитки“.

Днешният срам е сериозен удар върху имиджа на СДС, обобщи Костадин Марков:

„Има хора, които още вярват в синята идея. Надявам се да излезем от този скандал, да го преживеем, въпреки че видях много хора отвратени от това, което се случи.“

Още детайли по темата за случилото се в СДС слушайте в звуковите файлове. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна