Eмисия новини
от 05.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Комисията за защита на личните данни отчита най-много жалби от телекомуникациите

Снимка: Ани Петрова, БНР

Народното събрание прие годишния отчет на Комисията за защита на личните данни за миналата година. В него се отчита най-висок дял на жалбите, свързани с телекомуникации, банки и кредитни институции.

За изминалата година в комисията са постъпили близо 500 жалби, като най-висок е делът на жалбите, свързани с телекомуникациите - над 90. Следват жалбите за осъществяване на видеонаблюдение, банки и кредитни институции, политически субекти и медии. 

Размерът на наложените имуществени санкции и глоби през отчетената година е над 233 000 лева. 

В доклада се констатира увеличен с 90% брой на консултациите на гражданите спрямо предходната година, като се отчита, че те стават все по-активни в търсенето на съдействия и разясняване при прилагане нормите за защита на личните данни.

През миналата година комисията е работила активно в три основни области: Българското европредседателство и присъединяването към Шенген, промени в законодателството, свързани с новата европейска правна рамка за защита на личните данни и активна контролна дейност в сектори с висока обществена значимост.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от
Будител на годината 2020