Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мигел Диас-Канел наследява президента на Куба Раул Кастро

Първият вицепрезидент Мигел Диас-Канел (вдясно) е единственият кандидат за наследник на президента на Куба Раул Кастро (вляво). Снимката е от сесия на парламента през декември 2016 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Първият вицепрезидент на Куба Мигел Диас-Канел е единственият кандидат за наследник на Раул Кастро като президент на Острова на свободата, съобщиха депутати в Хавана, цитирани от агенция Франс прес.

Диас-Канел (57 г.) - висш представител на управляващата комунистическа партия, трябва да бъде одобрен за нов лидер на страната на утрешното заседание на парламента.

Оттеглянето на Раул Кастро (86 г.) бележи края на властта на семейството, което управлява Куба от революцията през 1959 г.

Раул Кастро пое президентския пост през 2008 г. от болния си брат - Фидел Кастро, който почина през 2016 г. на 90-годишна възраст.

Би Би Си отбелязва, че парламентът почти сигурно ще одобри Диас-Канел за нов държавен глава. Но посочва, че се очаква Раул Кастро да запази значително влияние в комунистическата държава и след оттеглянето си.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!