Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преди Консултативния съвет за национална сигурност

Случващото се в Сирия не заплашва страната ни според партиите в парламента

Според Николай Радулов политиците не възприемат сериозно КСНС

Снимка: БГНЕС

Концепцията на сегашните управляващи за промени във въоръжените сили и отразяване не заплахи не е добра. Това коментира в предаването "Преди всички" Николай Радулов. Експертът по сигурността смята, че политиците ни не възприемат сериозно Консултативния съвет по национална сигурност при президента:

"Очевидно е, че близо една година след миналогодишния съвет по национална сигурност, който засягаше същите проблеми за модернизация на армията и няма никакви промени, е необходимо да се проведе отново такъв. Тук е мястото, където да се споделят идеи, където да се проведе мозъчен щурм на възможностите на заплахите, на това как можем да реагираме. Наистина повечето полици в България считат, че това е нещо казионно, нещо, което трябва да се направи, но което трябва да се отметне и не считат, че консултативният съвет при президента наистина решава нещо и наистина може да помогне нещо за подобряване на реакциите при кризи".

"Ако сте забелязали, концепцията говори за това, че ще се опитаме да отделим 2% от БВП до 2025 година за превъоръжаване и за сигурност. Всъщност Столтенберг беше ясен, че очаква от членките на НАТО да отделят този процент до 2024 година, така че още в официалните документи това, което се излъчва от управляващите, е, че няма да се съобразим с това, което искат международните организации".

Тътенът от тревожната обстановка в Близкия изток отеква и у нас. Днес от 14.00 часа президентът свиква заседание на Консултативния съвет по национална сигурност за актуалните рискове пред страната, състоянието на въоръжените сили и необходимите мерки за укрепването им.

Парламентарно представените политически формации са категорични за едно – пряка заплаха от ракетната атака в Сирия за страната ни няма. Но последствията от разрастване на напрежението там могат да ни застигнат и трябва да сме готови. Зам.-председателят на Комисията по отбрана и депутат от ГЕРБ Владимир Тошев заяви:

"Все пак англичаните, американците и французите нанесоха удар с доста ограничени цели. Фактически воюващите войски, които са в Сирия, бяха предупредени, така че не считам, че ще има ескалация по тази тема".

Но Тошев направи уговорката, че опасността съвсем не ни е отминала. Заради близостта ни до конфликтния Близък изток, Северна Африка и неспокойния регион на Черно море:

"Обстановката като цяло за България не е спокойна. Ще търпим може би последици и то основно в икономическо отношение като регион, който е рисков".

На същото мнение са и коалиционните партньори от Обединени партньори. Милен Михов каза:

"Идеята, че България може да бъде засегната във военен аспект от случилото се в последните дни, не е реалистична. Но изострянето на отношенията между Русия и Запада е заплаха за българските национални интереси".

За България заплаха от военен удар няма, категоричен е и депутатът от ДПС и бивш началник на отбраната ген. Симеон Симеонов. Но това не значи, че опасност няма:

"По отношение на другите опасности като тероризъм - този проблем си стои на дневен ред".

Според Атанас Зафиров от БСП обаче опасността никак не е виртуална:

"Няма как да не се притесняваме, когато е ясно, че ракети падат на по-малко от 2 хиляди километра от нашата столица. България на практика е гранична страна и това трябва ясно да се каже и да се разбере от всички".

Интервюто на Диана Дончева с Николай Радулов и репортаж на Мария Филева по темата можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна