Eмисия новини
от 01.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Миньори от "Мини Марица-изток" излизат на протест пред Министерството на енергетиката на 24 април

Петкова: С 2% би се увеличила цената на тока, ако се изпълни искането на миньорите - въглищата от мини "Марица-Изток" да поскъпнат с 15 на сто

| обновено на 20.04.18 в 18:49
Теменужка Петкова
Снимка: БГНЕС

С 2% би се увеличила цената на тока, ако се изпълни искането на миньорите въглищата от "Мини Марица-изток" да поскъпнат с 15 на сто. Това прогнозира енергийният министър Теменужка Петкова след среща със синдикатите, на която не беше постигнато съгласие. 

Затова от КТ "Подкрепа" обявиха, че ще излязат на протест идния вторник. От КНСБ все още обмислят дали да подкрепят протеста. Разговорите ще продължат следващата седмица. 

Освен с цената на тока, енергийният министър Теменужка Петкова аргументира отказа, цените на въглищата от мини Марица-Изток да се повишат, с по-високите разходи, които ще имат централите от комплекса: 
"И мините и ТЕЦ "Марица-изток-2" и американските централи, Националната електрическа компания, сме заедно в този процес, трябва да знаем, когато направим една крачка, до какво би довело."
От своя страна лидерът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов каза: 
"Това, което ние чуваме е, недейте да искате увеличение на въглищата, защото ако се увеличи цената, то тогава ще закъсат производителите нагоре. Това се говори само за въглищата. По никакъв начин не се предлага това, което би се направило за Марица-Изток да бъде за сметка на ТЕЦ-2." 
Според президента на КНСБ Пламен Димитров обаче: "Тези протести няма да доведат до никаква радикална промяна". 
Разговорите между и ще продължат идната седмица. 

По-рано Димитър Манолов обяви, че миньори от държавните "Мини Марица-изток" ще излязат на протест пред Министерството на енергетиката на 24-ти април. Те настояват да се увеличи поне с 15 процента цената на добиваните въглища, за да могат мините да бъдат финансово и технически осигурени.

Засега плановете са шествието да тръгне от Министерския съвет, през сградата на Комисията за енергийно и водно регулиране, до Министерството на енергетиката.

"Нещата вече стигнаха дотам, че не можем да изпълняваме програмите по здравословни и безопасни условия на труд. Работим под себестойност вече на тон. Дори сме минали границата на това, което изискват науката и правилата за работа в тези условия. Решението е увеличението на цената на въглищата. Тази цена следва да бъде увеличена с 15 процента, за да можем да покрием разликата, която се получава в увеличението на цената на тока, разликата в минималната работна заплата и необходимите инвестиции", каза председателят на Миньорската федерация на "Подкрепа" Владимир Топалов.

Сега цената е 77 лева за т.нар. „тон условно гориво“. Топалов нарече "спекулации" твърденията, че ако се увеличи цената на въглищата, ще се вдигне и цената на тока. От "Подкрепа" започнаха и кампания за увеличение на възнаграждението за час нощен труд от сегашните 25 стотинки на 2 лева и 55 стотинки.

За лошото състояние на мините, които произвеждат въглищата за трите ТЕЦ-а от Маришкия басейн – двете американски централи и държавната "Марица-изток" 2, синдикатите предупреждават непрестанно, каза по-рано Александър Загоров от КТ "Подкрепа":

"Имаме притеснение, че от геологична и финансова гледна точка има рискове, които могат да се съчетаят непрогнозируемо и да стане една катастрофа, която да заличи временно или за постоянно 30% от българската енергетика", каза той. 

Министър Петкова заяви готовност да изслуша аргументите на синдикатите, но не се съгласи с тяхното твърдение за лошото състояние на Мини "Марица-изток" .

"Нашите мини бяха на печалба. И миналата година, и тази година също ще бъдат на положителен финансов резултат. Инвестирахме една много сериозна част от този ресурс в нова техника, в доставката на необходимите резервни части и материали. Смея да твърдя, че условията за работа в мините са добри. Надявам се да можем да обсъдим това, което те смятат, че може да се доусъвършенства", убедена е Петкова.

В интервю за БНТ министър Петкова съобщи, че е пресечена тенденцията НЕК да работи на загуба и за 2017 година дори отчита печалба. 

"Тенденцията е доста променена и това се дължи на реформите, които бяха извършени и продължават да се извършват в сектор "Енергетика". Още в началото на нашия предишен управленски мандат бяха предприети няколко много сериозни стъпки по отношение на стабилизирането на сектор "Енергетика". Така че за отчетната 2017 година Националната електрическа компания (НЕК) ще реализира положителен финансов резултат. Това не се е случвало от много години насам – печалба в порядъка около 6 милиона лева. Това са, разбира се, все още неокончателни данни", каза тя. 


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.