Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сметната палата на Великобритания:

Сметката за Брекзит развода може да надвиши 39 млрд. паунда

Разходите на Великобритания по развода с Европейския съюз, известен като Брекзит, могат да се окажат по-големи от прогнозираните от премиера Тереза Мей между 35 млрд. и 39 млрд. паунда (между 40 млрд. и 45 млрд. евро). Това сочи анализ на британската Сметна палата, съобщава онлайн изданието на вестник "Гардиан".

Сметната палата предупреди, че Обединеното кралство може да се наложи да плати допълнително 3 млрд. паунда под формата на бюджетни вноски в ЕС, както и допълнителни 2,9 млрд. британски лири за Европейския фонд за развитие.

Британският одитор е стигнал до извода, че оценките на Министерството на финансите включват и 7,2 млрд. паунда от приходите, които обаче ще отидат директно в частния сектор, а не в сметките на правителството.

Изданието посочва, че тези констатации ще разгневят евроскептичните депутати от управляващата консервативна партия, които нееднократно поставяха въпроса дали британските власти не трябва да платят по-малко от 35 млрд. паунда във връзка с Брекзит.

Следващата сряда финансовият министър Филип Хамънд ще бъде разпитан от финансовата комисия на парламента относно тези заключения на Сметната палата.

В отговор на доклада Мег Хилър, която е председател на комисията по бюджетни въпроси, каза, че действително може да има увеличение на общите разходи за излизането на страната от ЕС.

Трябва да се има предвид, че през декември 2017-а година Тереза Мей заяви пред парламента, че разходите по Брекзит ще бъдат между 35 млрд. и 39 млрд. паунда, отбелязвайки, че тези разходи са били договорени на съвместна среща между Министерството на финансите и главния преговарящ от страна на ЕС Мишел Барние.

Междувременно Ройтерс цитира днешно изказване на Барние пред телевизия France 2, в което главният европейски преговарящ отбеляза, че остава да бъде извършена около 25% от работата под договора за оттегляне на Обединеното кралство от ЕС, включително и важния въпрос за управлението на границата между Република Ирландия и Северна Ирландия.

"Досега успяхме да договори около 75%", посочи той пред френската телевизия.

Според него въпреки че Великобритания и ЕС работят упорито за британското излизане от Съюза в края на март 2019-а година, рисковете от неуспех ще останат в сила, докато някои важни теми, като тази за ирландската граница, не намерят решение.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна