Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бобев: Българското председателство породи прекомерни очаквания за евроинтеграцията на Западните Балкани

Боби Бобев
Снимка: БГНЕС

Българското председателство на Съвета на ЕС породи известни прекомерни очаквания по отношение на Западните Балкани, каза в „Събота 150“ Боби Бобев, д-р по история от Института по Балканистика към БАН, бивш посланик на България в Албания, а след това и в Косово.

„Създадоха се някакви наивни илюзии, че едва ли не в рамките на нашето председателство окончателно ще се решат всички въпроси във връзка с евроинтеграцията на Западните Балкани. Похвално е, че България се активизира и лансира като приоритет тази тема, но естествено нищо не може да се случи толкова бързо“, каза Бобев.

Според него лансирането на темата от страна на България за евроинтеграцията на Западните Балкани обаче предизвика реакции, което е важно.

„Появи се стратегията през февруари, стратегията на ЕК, което вече е нещо сериозно. Впоследствие заложената в дневния ред Среща на върха „28+6“… Всичко това бяха насърчителни сигнали“, каза посланик Бобев.

Дипломатът даде прогноза и за предстоящата среща на върха ЕС-Западни Балкани в София, която ще се състои на 17 май. Според него организиране на срещата е позитивен сигнал.

„Оттук нататък за мен много показателно ще бъде какъв ще бъде приетият документ, защото някакъв документ на тази среща ще трябва да се приеме – дали ще бъде документ на 28-те, дали ще успеят, което е най-добрият вариант, да приемат някакъв документ „28+6“, или ще има някаква декларация от името на Българското председателство, аз не мога да знам. Убеден съм, че всичките страни ще присъстват, че може би за втория ден за срещата „28+6“ някои страни ще намалят нивото, ще го снижат, но само по себе си като елемент от Българското председателство извеждането на приоритета за Западните Балкани е позитивно нещо“, каза експертът.  

В звуковия файл можете да чуете още подробности по темата Западни Балкани - ЕС в интервюто на Георги Марков с Боби Бобев.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна