Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Работодателите във Варненско са в протестна готовност заради цената на електроенергията от ТЕЦ "Варна"

Работодателите във Варненския регион отново са в протестна готовност. Причината този път е цената на електроенергията, която ще произвежда ТЕЦ „Варна”. От ТЕЦ-а са изпратили предложение до КЕВР за цена от 195 лева за мегават час.

Цената, предложена от ТЕЦ-Варна, е в пъти по-висока от нормалната на пазара, коментира в обзорното предаване „Позиция“ на Радио Варна Теодор Дечев от Асоциацията на индустриалния капитал. Според него собственикът на ТЕЦ-а ще получава от държавата около 17 милиона лв. на година, за да поддържа студен резерв, без всъщност централата да работи:

"Претенциите ни са, че включването в схемата за студения резерв, както и желанието за включване, евентуално, на регулирания пазар на електроенергия на тази цена е появата на поредния привилегирован производител на електроенергия, който иска да продава ток, без да прави каквото и да е, просто чрез няколко документални хватки да си осигурят един хубав приход".

Радио „Варна“ потърси и Даниел Папазов, който е управител на фирмата, закупила ТЕЦ-Варна. Той заяви, че е запознат с претенциите на работодателите, но отказа да ги коментира.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени