Eмисия новини
от 04.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

КЕВР ще бъде уведомявана, ако дружество продава повече от 20% от капитала си

Снимка: Колаж: Георги Корнейков, БНР

Комисията за енергийно и водно регулиране няма да разрешава, а само ще бъде уведомявана, ако някое дружество реши да продава повече от 20 на сто от капитала си.

Заради казуса с продажбата на българските активи на ЧЕЗ, първоначалната идея на депутатите беше регулаторът да има повече правомощия и той да разрешава подобни сделки. Преди внасянето за окончателно гласуване в зала на промените в енергийния закон обаче, депутатите от енергийната комисия приеха Комисията само да бъде уведомявана, че дружеството започва процедура по продажба на активите си. Председателят на комисията Делян Добрев обясни:

„Той ежегодно подава доклад. Този доклад, който ежегодно се подава, ако има намерение да продава част от собствеността, повече от 20%, трябва в този доклад да уведоми предварително регулатора“.

За да няма опасност от скок на цените на тока, депутатите от енергийната комисия приеха и текст, в резултат на който ТЕЦ-овете "Варна", "Бобов дол" и "Марица 3"- Димитровград няма да получат квота за регулирания пазар тази година. Трите централи поискаха произведената от тях електроенергия да бъде продавана на регулирания пазар по много високи цени.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.