Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първо понижение на търговския дефицит на САЩ през март от седем месеца насам

Снимка: Ройтерс

Дефицитът на САЩ в международната търговия със стоки се сви през март за пръв път от седем месеца насам, показват предварителни данни на американската статистика.

Търговският дефицит се понижи в рамките на месец с цели 10,3%, или със 7,8 млрд. долара, до 68,0 млрд. долара, докато средните прогнози на финансовите пазари бяха за по-голям дефицит около 74 млрд. долара.

Вносът на стоки в САЩ се сви с 2,1% до 208,1 млрд. долара, като в същото време износът на американски стоки нарасна с 2,4% до 140,1 млрд. щатски долара.

Днешните данни са позитивен знак за предстоящите официални данни за общия търговския дефицит на САЩ в стоки и услуги за третия месец на годната. Трябва да се има предвид, че през януари и февруари имаше здрав ръст на вноса, което доведе до силно разширяване на търговския дефицит. Но евентуално по-рязко намаляване на търговския дисбаланс през март предполага, че очакваният от мнозина негативен ефект на търговския дефицит върху икономическия растеж на САЩ през първото тримесечие може и да не се окаже прекалено голям.

Предварителната оценка на БВП на САЩ през първото тримесечие на настоящата година ще бъде представена в петък (27-и април) като средните прогнози са за забавяне на икономическия растеж до около 1,8% от 2,9% през последните три месеца на 2017 година.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени