Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

София и Киев ще работят за разширяване на възможностите българите в Украйна да изучават своя роден език

| обновено на 26.04.18 в 19:59
Снимка: БТА

България и Украйна ще работят заедно, за да се разширят  възможностите на българското малцинство в страната да изучава своя роден език. Това беше потвърдено на среща при президента Румен Радев с украинския министър на образованието и науката Лилия Гриневич. 

Съхраняването на административната цялост на историческия Болградски регион, в който живеят много наши сънародници в Украйна, също беше потвърдено на срещата. 
Президентът Радев заяви подкрепата на страната ни за задълбочаване на сътрудничеството на Киев с ЕС. 
Българчетата ще могат да изучават родния си език в украинските училища и при новия образователен закон в Украйна, се казва в декларацията, подписана от министрите на образованието Красимир Вълчев и Лилия Гриневич:
"Но освен това ние сме готови да разширяваме тези възможности, за да могат децата да се обучават на родния език", каза Гриневич след среща в Министерския съвет с вицепремиера Валери Симеонов. 

Симеонов заяви позицията на България в защита на териториалната цялост на Украйна:
"Агресивното завземане на Крим и на райони от Източна Украйна  - Донбас, където и към момента се води една война, в която падат невинни жертви. Считаме това за един недопустим и ретрограден политически акт на Русия и заставаме изцяло в подкрепа на справедливата борба за независимост на украинската държава", изтъкна вицепремиерът. 




БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени